Everleigh

Parks & Open Space

LOCATION

Gold Coast, Queensland

CLIENT

Mirvac

STATUS

Ongoing

SUPPLIERS

Urban Play
Street + Garden

AWARDS

2019 AILA QLD Landscape Architecture Award, Parks and Open Space, Landscape Architecture Award

Everleigh is a master planned community located in the heart of Greenbank. Green open spaces surround residents with a regional parkland being the central focus for the community. Conservation parkland, local and linear parks with a large network of walking trails will provide plenty of choice for active families.

Everleigh occupies a shallow basin fringed by extensive stands of bushland. Most of the development is concentrated in an area previously cleared for agriculture. The first stages are on the urban fringe and adopt a more urban character and are given to creating a sense of arrival. Everleigh Park is to be part of a much larger open space area, ultimately providing teen zones, tennis and netball courts, sports fields and a school. The park meanders alongside the entry road through to the event space near the centre of the site.

First impressions count, and none more so than the entry statement to a new community. Everleigh’s entry has been designed to welcome residents’ home while setting the tone for the entire community. An interpretation of the stunning mountains and natural surrounds that form the backdrop to the development, the sculpture comprises 80 origami-like folded steel pieces – which together make up a curvilinear, flowing statement. This entry piece forms the beginning of the thread of urban elements woven into the fabric of the development. Through sculpture, furniture, signage and landform, these curvilinear forms and urban materials are represented throughout the natural aesthetic of the development.

Connection has been a recurring theme; connecting design features and establishing physical and visual connections has been a driving force, but more importantly is the desire to create human connection. It has been a priority of the first stage to create a space where the new residents could come together and meet their neighbours. Community consultation is on-going and the appointment of a social coordinator who actively engages with the community, discovering their aspirations is seen as critical to the evolution of Everleigh.